Imaš ostatke hljeba koji su izgubili svježinu? Ne bacaj ih! Donosimo ti pet jednostavnih i jednostavnih recepata kako da iskoristiš stariji hljeb i napraviš sjajne obroke – bez bacanja i bez komplikacija.
1. Hljeb sa jajima na brzinu
Stari klasik! Isijeci hljeb na kriške, umočite u smjesu jaja i mlijeka, pa kratko proprži na tavi. Dodaj malo začina po želji i posluži uz salatu.
2. Domaće prženice s bijelim lukom
Isijeci hljeb na kockice i proprži ih na maslinovom ulju sa bijelim lukom i peršunom. Sjajan dodatak uz supu ili salatu!
3. Brza pizza na starom hljebu
Namaži kriške hljeba paradajz sosom, dodaj sir i omiljeni dodatak (šunka, gljive…), pa zapeči par minuta u rerni.
4. Hljeb u rerni sa sirom i jajima
Napravi „čamčiće“ od starog hljeba, napuni ih rendanim sirom i razbij jaje u sredinu. Zapečeno savršenstvo!
5. Slatki puding od starog hljeba
Za desert: stari hljeb iscjepkaj, prelij smjesom mlijeka, jaja, vanilije i malo šećera. Ispeci u rerni – to je savršeni domaći puding!
Stari hljeb ne mora biti za smeće – uz malo kreativnosti, možeš od njega napraviti prave kulinarske čarolije. Isprobaj neki od ovih prijedloga već danas!
Pogledajte još recepata na portalu Bosanski kuhar!